Suolahoito eli haloterapia

Suolahuoneen historiaaSuolaa on käytetty hoitokeinona jo muinaislääketieteessä, mm. hengitystie- ja ihosairauksiin. Vuorisuola oli korkeasti arvostettua lääkkeiden valmistuksessa ja aikanaan kiinnitettiin huomiota siihen, että suolakaivoksissa työskentelevillä ihmisillä olivat muuta väestöä terveempiä. Kokemukset suolakaivoksista johtivat suolahuoneiden kehittämiseen; aluksi ihmisiä vietiin suolahoitoon suolakaivoksii, mutta myöhemmin kehitettiin  suolahuoneet. Edelleen toiminnassa on myös maailman vanhin suolahoitola, Puolan Krakowassa sijaitseva 700 vuotta vanha suolakaivos, joka toimii allergia- ja astmahoitolana 210 m syvyydessä .Myös Ukrainassa toimii allergiasairaala suolakaivoksessa.

Hoito suolahuoneessa

Suolahuonehoito annetaan tarkkaan suunnitellussa nykyaikaisessa, olosuhteiltaan vakaassa tilassa. Huoneen seinät on vuorattusuolalla ja lattia on peitetty paksulla suolakerroksella, jolloin aiheutuu nk. negatiivinen ionisaatio ilmaan. Tämä ilmiö tappaa huoneilmasta mikrobeja ja vaikuttaa jo osaltaan hengitykseen helpottaen sitä.

Suolahuoneen ilmaan lisätään generaattorilla puhdasta lääkesuolaa. Generaattori jauhaa suolan hyvin hienoiksi hiukkasiksi, jolloin suolahiukkaset kullkeutuvat normaalin hengityksen kautta hengityselimiin sekä ihohuokosiin.

Suolahuoneen vaikutuksia

Suolahuone

Suolahuone vaikuttaa hengitysteihin mm. vähentämällä limakalvojen turvotuksia ja helpottaa siten hengitystä. Iholla suola kerää ympäröivästä ilmasta kosteutta. Erityisen hyödyllisenä hoidon kokevat henkilöt, joilla on atooppinen iho tai hengitystiesairauksia kuten astma. Rentouttavana suolahuone soveltuu kaikille, jotka kaipaavat arjen kiireiden ja stressin keskelle rentouttavaa hetkeä.